Exploring snow changes with photographs.

Grønland

Snow2School undersøger sneforandringer i Uummannaqregionen i Grønland og Eisenerzregionen i de østrigske alper. Klimaforskere fra Graz Universitet og socialantropologer fra Wien Universitet samarbejder med elever – juniorforskere – fra begge regioner! Et centralt aspekt af projektet er både kvantitative og kvalitative analyser af snefotografier og de dertil hørende historier. Vigtigheden af at kombinere kvantitative og kvalitative analyser skal forstås i en større sammenhæng af de globale klimaforandringer og disses følger i både Arktisk og Alperne. Denne del af fotoudstillingen viser historiske billeder fra Uummannaqregionen, Grønland, venligst stillet til rådighed af Arktisk Institut i København.

 

Grønland er verdens største ø med et areal på næsten 2,5 mio. km2. Det svarer til ca. 26 gange Østrigs areal og er stort nok til at dække Centraleuropa. Se nedenstående figur, hvor den røde prik viser beliggenheden af vores forskningsregion, Uummannaq. De viste billeder er taget i bygderne, Illorsuit og Niaqornat.

Bygden Illorsuit (“de mange store huse”) ligger ca. 100 km fra Uummannaq. Bygden blev som bekendt ramt af en tsunami efter et fjeldskred i området i sommeren 2017, og det blev besluttet af rykke indbyggerne pga. den fortsatte risiko for fjeldskred. Niaqornat (”de hovedformede”) ligger ca. 60 km vest for Uummannaq. Siden 1980 er antallet af indbyggere faldet drastisk fra 87 til 38. Der er ingen veje i byen udover et lille spor, som forbinder de forskellige servicebygninger i byen. Al daglig transport sker med hundeslæde, snescooter eller båd. Derudover har Niaqornat en heliport med forbindelse til Uummannaq og de andre bygder.

En gruppe af mennesker og slædehunde foran en kajak, Illorsuit 1901. Kvinden til venstre i billedet bærer sit barn i en Amaut, en særlig anorak med plads til barnet på rykken af kvinden. Hundeslæden repræsenterer vinterens transportmiddel, kajakken sommerens.

En mand gør sig færdig til at forlade Illorsuit med hundeslæde i marts 1948. Måske er han på vej ud på fjordisen for at fange hellefisk. Han er iført de traditionelle isbjørnebukser og en anorak. Husene i baggrunden er typiske for de danske kolonier i Grønland.

Isfiskeri, Illorsuit 1901. Langlinefiskeri efter hellefisk på isen. Hellefiskfangsten er som tidligere stadig en af hovederhvervene i Uummannaqdistriktet. Faktisk er eksporten af hellefisken en betydelig del af den grønlandske økonomi og gør Uummannaqdistriktet til et af de rigeste områder i Grønland.

Mænd og hundeslæde på havisen, Illorsuit marts 1948. I baggrunden kan man se et isbjerg, der er frosset fast i fjordisen.

Niaqornat oppefra, 1986. Spor fra hundeslæder, snescooter og måske oven i købet biler, som leder til og fra bygden viser vigtigheden af sne og fjordis i området. Hvis isen og sneen ikke er farbar, er Grønlands bygder meget isolerede om vinteren, når transport med båd ofte ikke er muligt.