Nyheder
Denne side vil holde dig opdateret med projektet. Vi deler og udgiver relateret indhold, vores resultater og nyheder i relation til vores forskning.
Den 17. oktober 2024 blev fotoudstillingen på BORG Eisenerz åbnet med et festligt arrangement. Den efterfølgende dag blev udstillingen flyttet til den gamle bydel i Eisenerz, hvor den vil kunne opleves frem til d. 15. november. Det er også muligt at opleve udstillingen online på Snow2School hjemmesiden.
Med til åbningen var elever fra hvad der svarer til 10. klasse i Grønland (9. klasse DK) samt 1. og 2.G. Nogle af dem havde også taget deres familier med. Skoleinspektøren, Petra Nömayer og flere lærere var også tilstede, og Markus Maier var eftermiddagens vært. Derudover deltog repræsentanter fra kommunalrådet og lavinetjenesten i Eisenerz samt hele Snow2School-teamet: Peter Schweitzer, Sophie Elixhauser og Theresa Gusenleitner fra afdelingen for kultur- og socialantropologi ved Wien Universitet og Wolfgang Schöner og Kerstin Rasmussen fra Geografiafdelingen ved Graz Universitet.
Udstillingen er imponerende alsidig. I tillæg til de billeder, som eleverne har indsamlet fra deres familier, og som viser snehistorie fra Eisenerz og omkringliggende steder fra 1950’erne til nu, udstilles også historiske fotografier fra Grønland venligst udlånt af Arktisk Institut i Danmark samt fotografier fra arkivet på lokalmuseet i Eisenerz. Fotografierne ledsages af billeder og grafikker, som sætter fokus på det videnskabelige aspekt af projektet.
Et af åbningens helt store højdepunkter var præsentationen af udvalgte elevbilleder. I den forbindelse modtog tre elever priser for ”Bedste gamle fotografi”, ”Fotografiet med den bedste historie” og ”Bedste fotografi til videnskabelig analyse”. En stor tak skal lyde til alle medvirkende!
August 2024
Workshop på verdenskongressen om miljøhistorie, Oulu, Finland
I forbindelse med Snow2School var Sophie Elixhauser fra d. 19. til 23. august i Oulu, Finland for at deltage i World Congress of Environmental History (WCEH), en international konference for miljøhistorikere og forskere fra lignende videnskabelige felter. Sammen med Anna-Maria Walter fra Rachel Carson Center for Environment and Society, LMU München organiserede hun en workshop med temaet ”Engaging with snow and ice: multidisciplinary perspectives on the changing cryosphere”. Denne multidisciplinære workshop undersøgte hvordan folk rundt omkring i verden forholder sig til den smeltende is og sne. Foredragsholderne kom fra mange forskellige discipliner heriblandt miljøhistorie, videnskabsfilosofi, antropologi, kunsthistorie og fysik. Workshoppen var godt besøgt og førte til livlige diskussioner om hvad vi kan lære om interaktionen med vores frosne miljø og klimatiske sammenhænge generelt.
April 2024
Snow2School i Uummannaq!
Snow2School-teamet bestående af Sophie Elixhauser, Jakob Abermann og Andreas Trügler besøgte Uummannaqregionen to uger i April. I løbet af opholdet arbejdede forskerne sammen med ottende- og niendeklasserne fra Atuarfik Edvard Kruse i Uummannaq om både social- og naturvidenskabelige forskningstemaer centreret omkring sne.
Eleverne arbejdede med socialvidenskabelige metoder, som inkluderede semistrukturerede interviews med medlemmer af lokalsamfundet om tidligere og fremtidige sneforhold samt aktiviteter og minder relateret til sne. I den forbindelse lærte de også om den videnskabelige værdi i historiske og aktuelle billeder. Desuden mødtes de online med partnerskolen i Eisenerz, Østrig.
Besøgets andet fokus lå på de fysiske sider af sne; hvordan man måler på sne og hvordan man kan analysere data. Eleverne gik udenfor med forskerne for at udforske forskellige målemetoder: De installerede et timelapse-kamera og forskellige sensorer og gravede og så på sneprofiler. De installerede sensorer og timelapse-kameraet vil fortsatte med at indsamle data automatisk og de grønlandske elever kan se frem til at undersøge det nærmere, når Snow2School-teamet kommer på besøg næste gang i løbet af 2025.
Snow2School-opholdet inkluderede i denne omgang udover tiden i Uummannaq også et kort besøg i Ukkusissat, hvor teamet lavede tilsvarende aktiviteter tilpasset de syv- til tiårige elever. Snow2School-teamet ser frem til at udvikle de allerede etablerede forbindelser og fortsætte det interdisciplinære samarbejde.
Hjemmesiden er nu tilgængelig!
04/04/2023
Vi er glade for, at hjemmesiden for projektet Snow2School nu er tilgængelig. I øjeblikket kan du kun læse den på engelsk, dansk og tysk, men vi arbejder også på en oversættelse til Kalaallisut.