Exploring snow changes with photographs.

Videnskab

Snow2School undersøger sneforandringer i Uummannaqregionen i Grønland og Eisenerzregionen i de østrigske alper. Klimaforskere fra Graz Universitet og socialantropologer fra Wien Universitet samarbejder med elever – juniorforskere – fra begge regioner! Et centralt aspekt af projektet er både kvantitative og kvalitative analyser af snefotografier og de dertil hørende historier. Vigtigheden af at kombinere kvantitative og kvalitative analyser skal forstås i en større sammenhæng af de globale klimaforandringer og disses følger i både Arktisk og Alperne. Denne del af fotoudstillingen viser billeder og figurer som illustrerer projektets videnskabelige kontekst.

Juniorforskere fra Snow2School installerer videnskabeligt udstyr i Uummannaq, april 2024. hver halve time registrerer sensoren temperatur og relativ luftfugtighed, som er centrale parametre, når man skal undersøge snedække og -egenskaber. I nedenstående figur ses de daglige middelværdier målt i perioden midt april til slut juni.

Daglige middelværdier af data indsamlet april-juni i Uummannaq.

Denne figur viser hvordan de globale (orange), arktiske (lilla) og grønlandske (grønne) temperaturer har ændret sig relativt til gennemsnittet i perioden 1961-1990. Arktis oplever en tydeligt kraftigere opvarmning sammenlignet med globale tempereaturer (Shahi, 2024). Tilsvarende oplever Alperne en kraftigere opvarmning en de omkringliggende regioner – en interessant analogi mellem Uummannaq og Eisenerz.

1. maj 1998-2008 Eisenerzer Ramsau, Anton Albinger.

Anton Albinger, medlem af bjergredningskorpset og lavinestjenesten i Eisenerz, har lavet snemålinger i dalen Eisenerzer Ramsau fra 1995 til 2008. Hvert år d. 1. maj, efter de sidste snemålinger for årets vintersæson, tog han et billede ved restauranten Gemeindealm. De to fotokollager viser de forskellige sneforhold gennem mere end 20 år.

1. maj 2000-2007 Eisenerzer Ramsau, Anton Albinger.

Time lapse-fotografier af det ikoniske Uummannaqfjeld (”det hjerteformede”) kan bruges til at analysere det sæsonale snedække. Kameraet tager et billede hver sjette time hele året rundt. I videoen vises disse billeder fra april til juli og giver et indtryk af hvornår der falder sne, hvor hurtigt den smelter og i hvilke områder sneen bliver liggende i isolerede områder. Ved hjælp af kunstig intelligens kan det omtrentlige areal med sne beregnes og i kombination med en digital højdemodel kan snedækket så kvantificeres. Længere tidsserier og historiske fotografier fra samme område gør det muligt at sammenligne snemønstret mellem årene og studere eventuelle trends i snefaldet.